
Συχνές ερωτήσεις
Εδώ μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες ή ιδέες σχετικά με τις
πιο συχνές σας απορίες
Ως συστημικές θεραπεύτριες, βασικός μας στόχος είναι η αποδόμηση των θεμάτων του ατόμου στη θεραπεία με στόχο να κατανοήσει πως δημιουργήθηκαν στο παρελθόν και συντηρούνται μέχρι και σήμερα. Στις συναντήσεις μας με τους ανθρώπους έχουμε την ευθύνη να διατηρούμε και να προσεγγίζουμε τα θέματα που τους απασχολούν με μια στάση σεβασμού και ουδετερότητας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι κάθε άνθρωπος θεωρείται ο ίδιος «ειδικός» στην ζωή του και ότι δεν υπάρχει μια σωστή και ενδεδειγμένη λύση για κάθε πρόβλημα ή κατάσταση. Εστιάζουμε λοιπόν, σε αυτό που φέρνει ως αίτημα ο κάθε άνθρωπος και μέσα σε κλίμα συνεργασίας δημιουργείται ένα πλαίσιο όπου δοκιμάζονται λύσεις που ταιριάζουν στις ανάγκες και τις επιθυμίες του καθενός. Δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση ώστε να δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης και να δοθεί χώρος για διάλογο και να ανοιχθούν νέοι ορίζοντες, νέες οπτικές στη ζωή του ατόμου.
Η θεραπεία είναι στοχοθετημένη ενώ οι συνεδρίες πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία ή 15νθήμερη βάση, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του ατόμου. Η διάρκεια της θεραπευτικής συνεδρίας είναι 60 λεπτά, ενώ ο συνολικός αριθμός των συνεδριών συνδιαμορφώνεται από το άτομο και την ψυχολόγο. Οι συνεδρίες διέπονται από το ιατρικό απόρρητο.
Στη συστημική ψυχοθεραπεία, κάθε άτομο εξετάζεται με βάση το πλαίσιο στο οποίο ανήκει και το εγγύτερο στο άτομο πλαίσιο δεν είναι άλλο από την οικογένειά του, γι’ αυτό και συναντάται πολλές φορές η Συστημική ως Θεραπεία Οικογένειας (Griffin et al., 1998). Στην κατεύθυνση αυτή, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος που έρχεται στη θεραπεία δεν είναι κατ΄ αποκλειστικότητα δικό του πρόβλημα, αλλά σύμπτωμα του πλαισίου ένταξής του, ως αποτέλεσμα μη λειτουργικής δομής και επικοινωνίας.
Μέσα από το ταξίδι της συστημικής ψυχοθεραπείας, το άτομο βλέπει ότι το σύμπτωμα που το ταλαιπωρεί δεν είναι μία αμιγώς προσωπική του υπόθεση, αλλά ότι επιτελεί μια λειτουργία, μια χρησιμότητα, την ένδειξη της δυσκολίας στο σύστημα όπου ζει. Πίσω και πέρα από τα συμπτώματα υπάρχουν βαθύτερες αιτίες και τρόποι που οι δυσκολίες εμφανίζονται. Όλες όμως αποκτούν νόημα μέσα στο πλαίσιο στο οποίο λαμβάνουν χώρα. Στην ψυχοθεραπεία λοιπόν, αναζητάται το νόημα πίσω από κάθε δυσκολία, ή σύμπτωμα που βιώνει το άτομο. Ταυτόχρονα, δίνεται έμφαση στις ικανότητες που έχει το άτομο να διαπερνά τις δυσκολίες, ανοίγεται συζήτηση γύρω από τα ψυχικά αποθέματα και τις πηγές δύναμης του ατόμου ώστε να έρθει ξανά σε επαφή με τον εαυτό του και τις ικανότητες του. Σκοπός στη συστημική ψυχοθεραπεία είναι να εμπλουτίσουμε από κοινού με το άτομο την εξιστόρηση της ατομικής του ιστορίας με καινούριους τρόπους αφήγησης και να δει τη ζωή του από ένα νέο πρίσμα.
Πολλοί γονείς ακούγοντας τη λέξη παιδοψυχολόγος, θεωρούμε ότι είναι ο άνθρωπος που θα βοηθήσει το παιδί μας:
☑️να αλλάξει προβληματικές συμπεριφορές
☑️να διαχειριστεί τα συναισθήματα του με έναν πιο ενήλικο/ώριμο τρόπο
☑️να αποκτήσει πιο λειτουργικές συνήθειες
☑️να συνεργάζεται περισσότερο με τους φροντιστές του
Αυτό, μεταξύ μας, έχει λίγες έως μηδαμινές πιθανότητες να πραγματοποιηθεί μετά από τη συνεδρία με ένα παιδί, το οποίο προφανώς και δεν καταλαβαίνει το λόγο που βρίσκεται στον ψυχολόγο.
Στην καλύτερη περίπτωση, θεωρεί ότι έχει κάποιο “πρόβλημα” και χρειάζεται επιδιόρθωση, ή όπως το λέμε χαριτολογώντας, κατήχηση. Αυτό που συνήθως συστήνω, σε γονείς και φροντιστές, ώστε να δουν πιο άμεσες και σταθερές αλλαγές, είναι ψυχική ενδυνάμωση των ίδιων, για να διαχειριστούν όλες τις αλλαγές, να εμπλουτίσουν τα εργαλεία τους και ταυτόχρονα να καταλάβουν τις αναπτυξιακές ανάγκες της κάθε ηλικίας.
Μη φοβάστε να δοκιμάσετε να πειραματιστείτε με νέους γονεϊκούς ρόλους, καθώς είναι πολύ πιθανό η δική σας αλλαγή να συμπαρασύρει και το παιδί σε αλλαγές!
Η συμβουλευτική γονέων σε καμία περίπτωση δεν είναι μαγικό ραβδί και πρόχειρες/απλοϊκές συμβουλές. Αν περιμένετε να πάρετε συμβουλές χωρίς να μιλήσετε για αυτές, χωρίς να εξετασθεί ενδελεχώς τι είναι αυτό που ταιριάζει στην οικογένεια σας και το στυλ διαπαιδαγώγησης σας, ίσως η συμβουλευτική γονέων δεν είναι για εσάς ακόμη.
Υπάρχουν πληθώρα επιλογών και άρθρων στο διαδίκτυο και μπορείτε άμεσα να πάρετε λύσεις για τα προβλήματα σας. Στη συμβουλευτική διαδικασία θα χρειαστεί κάποιες φορές χρόνο, δοκιμές αλλά κυρίως επιμονή ώστε να δείτε τις αλλαγές που επιθυμείτε στην οικογένεια σας. Στόχος της συμβουλευτικής είναι η ενδυνάμωση των γονέων, η κατανόηση του τρόπου διαπαιδαγώγησης σας και η εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων σας στο έπακρο ώστε να ανταπεξέλθετε στον πολύ απαιτητικό ρόλο της γονεϊκότητας.
Η ίδια διαδικασία ισχύει για εφήβους και παιδιά.
1ος Τρόπος:
1️⃣Απευθύνεσαι σε κάποιο Κέντρο Ψυχικής Υγείας, κλείνεις ραντεβού και μετά από μια αξιολόγηση, σου εκδίδουν παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ για ψυχοθεραπεία.
2️⃣Αφού εγκριθεί η γνωμάτευση από τον ελεγκτή του ΙΚΑ, μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις σε κάποιον ιδιώτη ψυχολόγο. Αν ανήκεις σε κάποιον από τους εξής δήμους:
▪️ Αμπελοκήπων – Μενεμένης
▪️ Ευόσμου – Κορδελιού
▪️ Παύλου Μελά
απευθύνεσαι στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Δυτικού Τομέα στους Αμπελόκηπους
☎️Τηλ. 2313-310600
Για δημότες των δήμων:
▪️ Νεάπολης-Συκεών
▪️ Πυλαίας-Χορτιάτη
▪️ Ωραιοκάστρου
απευθύνεσαι στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βορειοδυτικού Τομέα (Συκιές)
☎️Τηλ. 2313-310100
Για δημότες των δήμων:
▪️ Καλαμαριάς
▪️ Θέρμης
▪️ Θερμαϊκού
▪️ Βόλβης
Και των Νομών:
▪️ Κιλκίς
▪️ Σερρών
▪️ Χαλκιδικής
απευθύνεσαι στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ανατολικού Τομέα (Παπάφη με Καυταντζόγλου)
☎️Τηλ. 2310-845130
Για δημότες του:
▪️ Δήμου Θεσσαλονίκης
απευθύνεσαι στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Κεντρικού Τομέα (πλατεία Δημοκρατίας-Βαρδάρη)
☎️Τηλ. 2313-310700
👉2ος Τρόπος:
Απευθύνεσαι σε έναν ιδιώτη παιδοψυχίατρο, ο οποίος μετά από μια αξιολόγηση, σου εκδίδει το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ. Στη συνέχεια με αυτό το παραπεμπτικό, αφού εγκριθεί από ελεγκτή του ΙΚΑ, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε κάποιον ιδιώτη ψυχολόγο.
▪️ Μίλησε για τη δική σου θεραπεία. Μοιράσου την εμπειρία σου, το κλίμα στη θεραπεία, τα οφέλη που είδες σε τομείς της ζωής σου
▪️ Εξήγησε την έννοια του απορρήτου. Είναι πολύ σημαντικό το άτομο να καταλάβει πως οι συζητήσεις είναι εμπιστευτικές. Σε αυτό το χώρο είναι ασφαλής να μοιράζεται σκέψεις, φόβους και εμπειρίες που θέλει να
μοιραστεί.
▪️ Συνόδευσε τον/η στην 1η συνεδρία. Εξίσου σημαντικό είναι το άτομο να έχει εσένα ή κάποιο άλλο άτομο εμπιστοσύνης στην πρώτη συνάντηση. Αν αυτό τον/την κάνει να ανακουφιστεί, γιατί όχι;
▪️ Θέστε από κοινού ρεαλιστικές προσδοκίες. Συζητήστε εκ των προτέρων τι να περιμένει από τη θεραπεία. Χρειάζεται να τονιστεί ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και πιθανόν να πάρει χρόνο.
▪️ Μην εστιάζεις σε ένα είδος θεραπείας. Όλα τα είδη θεραπείας δεν ταιριάζουν σε όλους. Είναι απόλυτα φυσιολογικό αν το άτομο δεν έχει την ίδια προτίμηση. Η θεραπεία απαιτεί χημεία και ύπαρξη εμπιστοσύνης προς τη θεραπεία και το πρόσωπο του θεραπευτή.
▪️ Συζήτησε τους φόβους/επιφυλάξεις. Πρόσφερε το κατάλληλο έδαφος για να μπορέσει να εκφράσει το άτομο πιθανούς φόβους και ανησυχίες. Είναι λογικό να υπάρχουν, ειδικά πριν την πρώτη επαφή.
Κάθε άνθρωπος, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του θα βρεθεί αντιμέτωπος με δύσκολες καταστάσεις. Ιδιαίτερα σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη περίοδο, όπως αυτή που ζούμε, το άτομο καλείται να διαχειριστεί πολλές στρεσογόνες καταστάσεις και να τις αντέξει.
Ωστόσο, πολύ συχνά το άτομο, μη μπορώντας να διαχειριστεί τις συνέπειες των αλλαγών στη ζωή του, ψάχνει να βρει τρόπους για να βοηθηθεί. Αναζητά την βοήθεια ενός επαγγελματία, με τον οποίο θα επανα-προσδιορίσει τη ζωή του και θα επανέλθει στην καθημερινότητα του, πλήρως λειτουργικός.
Πότε όμως ένας άνθρωπος, ανήλικος ή ενήλικος, αναζητά τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας;
▪️ Αν το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει παρατηρήσει αλλαγές στον ύπνο (είτε δυσκολεύεται να κοιμηθεί, είτε κοιμάται πάρα πολύ)
▪️ Αν δυσκολεύεται να διαχειριστεί καθημερινές καταστάσεις πχ. στην εργασία του, στις υποχρεώσεις του, στην εκπαίδευση του, στις διαπροσωπικές του σχέσεις.
▪️ Αν έχει υποστεί ένα τραυματικό γεγονός το οποίο δεν έχει καταφέρει να διαχειριστεί ως τώρα και το οποίο τον αποσπά από την καθημερινότητα του
▪️ Αν δυσκολεύεται να εκφράσει τα συναισθήματα του ή νιώθει ότι κατακλύζεται από αυτά, με αποτέλεσμα πολλές φορές να δυσκολεύεται στην καθημερινότητα του
▪️ Αν χρησιμοποιεί άλλους τρόπους προκειμένου να διαχειριστεί καταστάσεις, πχ. καταφεύγει στο αλκοόλ, στο κάπνισμα, στις ουσίες, στο διαδίκτυο, στο φαγητό αναζητώντας ευχαρίστηση ή αποσύνδεση από την πραγματικότητα
▪️ Αν αντιμετωπίζει επαναλαμβανόμενα σωματικά συμπτώματα (πχ. πόνους, αλλεργίες) που δεν εξηγούνται ιατρικά ή δείχνουν να μην υποχωρούν.
Όπως θα παρατήρησετε, τίποτα από τα παραπάνω δεν παραπέμπει σε συμπεριφορές «τρελού». Αντίθετα, εστιάζει στην λειτουργικότητα του κάθε ατόμου και στη δυσφορία που ο ίδιος νιώθει όταν συμβαίνουν δύσκολες καταστάσεις στη ζωή του. Η αλλαγή στις καθημερινές μας συνήθειες και η δυσκολία να είμαστε λειτουργικοί σε δραστηριότητες που άλλοτε ήταν ρουτίνα για εμάς, είναι ο λόγος που αναζητούμε βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας.
▪️ Είναι πολύ σημαντικό να ξέρει το παιδί εκ των προτέρων πού πρόκειται να έρθει, και τι δουλειά κάνει ο ψυχολόγος. Με αυτό τον τρόπο, αυτόματα μειώνεται η αγωνία του παιδιού και είναι θετικά διακείμενο προς την όλη διαδικασία.
Τι χρειάζεται να ξέρει για τον ψυχολόγο;
▪️ Καλό θα ήταν να γίνει μια εκ των προτέρων συζήτηση σχετικά με την ιδιότητα του ψυχολόγου και την ιδιαιτερότητα της συνάντησης.
▪️ Ο ψυχολόγος είναι ένας επαγγελματίας που απευθυνόμαστε όταν υπάρχει κάποια δυσκολία στην καθημερινότητα μας ή/και στις σχέσεις μας.
Πώς να μιλήσω στο παιδί για την συνάντηση;
▪️ “Δεν πάμε στο γιατρό”, “δεν κάνουμε μάθημα”, “δεν πάμε σε κέντρο μελέτης”.
▪️ Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τις έννοιες αυτές και να εξηγήσουμε στο παιδί την ιδιαιτερότητα αυτής της συνάντησης.
Τι θα πρέπει να τονίσω;
▪️ Το απόρρητο της διαδικασίας είναι σημαντικό να το εξηγήσουμε εκ των προτέρων. Χρειάζεται να καταλάβει το παιδί πως ό,τι λέμε στον ψυχολόγο παραμένει μυστικό και απόρρητο.
▪️ Δεν είναι δάσκαλος, ούτε γιατρός, ούτε λογοθεραπευτής, αλλά ούτε κύριος/α. Είναι ψυχολόγος.