Έφηβοι και καταθλιπτικά συμπτώματα

🦋Πριν από 40 μόλις χρόνια, τα καταθλιπτικά συμπτώματα θεωρούνταν χαρακτηριστικό μόνο του ενήλικου πληθυσμού, χωρίς να έχει μελετηθεί σχεδόν καθόλου στους εφήβους. Παρόλα αυτά, σε ένα συνέδριο της Στοκχόλμης, το 1971, άρχισαν να παρουσιάζονται μελέτες γύρω από την κατάθλιψη στην εφηβεία και να γίνονται όλο και πιο εκτεταμένες έρευνες γύρω από αυτό.

🦋Τι συμβαίνει όμως και οι έφηβοι αισθάνονται αυτή την πολύ έντονη θλίψη και χάνουν την επιθυμία τους για ζωή; Ποιες διεργασίες συμβαίνουν και οι έφηβοι βυθίζονται αντί να απολαμβάνουν την νιότη και την ζωή που τους περιμένει;

🦋Η αλήθεια είναι πως τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι νέοι στην εφηβεία, θυμίζουν πολύ έντονα την περίοδο πένθους. Ας μην ξεχνάμε, ότι οι νέοι έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές συναισθηματικές απώλειες τόσο σε ενδοψυχικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο. Την περίοδο αυτή βιώνουν κατακλυσμιαίες αλλαγές, όπως η μετάβαση από την παιδικότητα στον κόσμο των ευθυνών, από το προστατευμένο περιβάλλον της οικογένειας στην ευρύτερη κοινωνία. Χρειάζεται να διαμορφώσουν την ατομική τους ταυτότητα η οποία περνά μέσα από την απομυθοποίηση των γονέων, την αμφισβήτηση των υπαρχουσών αξιών και την ανάγκη για εύρεση νέων προτύπων που θα τους εμπνεύσουν.

🦋Η διαδικασία αυτή θυμίζει πολύ έντονα την μεταμόρφωση της προνύμφης σε πεταλούδα, η οποία απαιτεί χρόνο και τεράστια ενέργεια προκειμένου να φτάσει στην τελική της μορφή. Δεν είναι να απορεί κανείς λοιπόν γιατί οι έφηβοι εμφανίζονται πολύ συχνά καταβεβλημένοι και ανήμποροι. Η ολομεταβολή αυτή που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εφηβείας, είναι από τις πιο επίπονες περιόδους αλλά και τις πιο θαυμαστές στην προσωπική ιστορία του καθενός.